Storstrejken 1909




Storstrejken 1909 var på sin tid och är kanske fortfarande den svenska arbetarrörelsens största nederlag. Den började som en lockout av 80 000 arbetare inom textil-, sågverks- och pappersmasseindustrin. Enligt Wikipedia omfattade den som mest 300 000 arbetare över hela Sverige. Som beteckningen "storstrejk" antyder omfattade den hela arbetsmarknaden, med undantag för vissa särskilt viktiga samhällsfunktioner, som sjukvård.

Filmen Storstrejken 1909 gjordes 1959, regisserad av Olle Hellbom, sedermera mest känd för sina Astrid Lindgren-filmatiseringar. Den använder sig uteslutande av bildmaterial från tiden för strejken, och är en fin historielektion, som påminner om att även tunga nederlag så småningom kan vändas till segrar!

Filmen är i full version 19 minuter lång, men här har vi klippt ned den till hälften. För vidare läsning om storstrejken, se den särskilda sida som Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek ägnar den. Vill ni se hela filmen rekommenderar vi antologin Medier och politik - Om arbetarrörelsens mediestrategier och mediepolitik (red. Mats Jönsson och Pelle Snickars). Där medföljer den på DVD.

btemplates

0 kommentarer:

Skicka en kommentar