Dag Hammarskjöld.



Dagen är 19 september 1961 och dagen innan har världen fått chockbudskapet att FNs generalsekreterare har avlidit vid ett fredsuppdrag till nuvarande Zambia. Vad som egentligen hände är fortfarande oklart men vad som är klart är att flygplanet som bar Dag Hammarskjöld från Malmö till Zambia krashade och att alla ombord avled.

Förutom att vara en av Sveriges, och världens, främsta diplomater igenom tiderna så deltog även Dag i flera Socialdemokratiska regeringar. Dag var en stor naturvän, lyriker (läs gärna hans diktsamling "Vägmärken") och dessutom den person som lotsade FN igenom stora delar av kalla kriget. Något som i efterhand har kallats "Världens svåraste jobb".

btemplates

2 kommentarer:

Nima D-T sa...

Nu har det gått för långt. Att utnämna Dag Hammarskjöld till "stolt socialdemokratiskt arv" är att tänja på gränserna f ö r mycket!

För att referera till vad Ernst Wigforss sa om honom: "Trots att Hammarskjöld ingick i flera socialdemokratiska regeringar gick han aldrig med i partiet. Ideologiskt menar Ernst Wigforss att han till en början var modern tory-demokrat. "

Hammarskjöld var son till Hjalmar "Hungerskjöld", ökänd statsminister under revoltåret 1917. Hammarskjöld hade flera släktingar som tidigare hade suttit i regeringar och på höga positioner i statsapparaten. Många av dessa med en tydligt konservativ politisk profil.

Hammarskjöld tillhörde en kast av ämbetsmän inom statsapparaten, och han var dessutom inte socialist för fem öre. Varför då detta skitsnack om "socialdemokraten" Hammarskjöld? Skärp er!

Saltis Roffe sa...

👍

Skicka en kommentar