Det bästa socialdemokratiska ögonblicket: Därför är jag demokratisk socialist

Vi kan inte påstå att vi är förvånade över segraren i omröstningen om det bästa socialdemokratiska ögonblicket. Palmes kärnfulla replik på Torbjörn Fälldins fråga om varför han är demokratisk socialist står sig alltjämt som ideologiskt statement, som sammanfattning av socialdemokratisk historieuppfattning eller, om man så vill, som trosbekännelse.

Anförandet är också så skickligt uppbyggt att man kan fråga sig om det verkligen är så improviserat som sammanhanget antyder.

[Edit: På hemsidan Olof Palmes arkiv återfinns följande upplysningar:

En del spontana uttalanden som blivit berömda finns därför inte med i manuskriptet till talen: t.ex. “Satans mördare” och “Diktaturens kreatur” från 1975. Andra uttalanden som vid framförandet föreföll vara helt spontana visar sig i arkivmaterialet varit väl förberedda. Ett sådant exempel är från partiledardebatten i TV den 17 september 1982, när Olof Palme på Thorbjörn Fälldins envist upprepade påstående: “Erkänn att du är socialist Olof Palme!” svarade: “Jag är en demokratisk socialist med stolthet och med glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen, när jag for runt och såg en på sätt och vis ännu mer förnedrande fattigdom i Förenta Staterna, när jag som ung kom öga mot öga med kommunisternas ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och såg dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän…”. I underlagsmaterialet till slutdebatten återfanns uttalandet som utkast “Jag är socialist - och stolt över det” daterat den 15 september 1982 av en av Palmes nära medarbetare: KL (Kjell Larsson).
]

Palme använder anaforer, upprepningar och rytm och gör steg för steg sina motståndare allt mindre, och deras försök att använda ordet socialist i nedsättande mening görs till en ren småaktighet från felfinnare som aldrig förmått staka ut någon egen vision. För, när allt kommer omkring, vad är egentligen Fälldin? Och vad är egentligen Reinfeldt?

Vi avnjuter den en gång till:

btemplates

0 kommentarer:

Skicka en kommentar