Gunnar Myrdal löser det amerikanska dilemmat



Okej, "löser" är definitivt att överdriva. Rasismen och rassegregationen har förblivit ett problem i USA. Likväl har landet gjort stora framsteg, och Myrdals bok An American Dilemma (1944), var en viktig startpunkt för de processer som så småningom utmynnade i medborgarrättsrörelsen på sextiotalet.

Myrdals utgångspunkt var att den amerikanska rasismen utgjorde en motsägelse i vad han kallade "the american creed" - idealen om frihet, jämlikhet, mångfald och att alla människor ska behandlas "fair" - och att rasintegration var nödvändig för att läka de spänningar som denna fientlighet hade skapat. Detta är en tankefigur som har återkommit i Barack Obamas retorik om den amerikanska historien som ett motsägelsefullt medvetandes kamp med sig självt.

Myrdals verk är en av få internationella samhällsvetenskapliga klassiker skriven av en svensk. Och den citerades i amerikanska högsta domstolens dom i fallet Brown vs. Board of Education, som fastslog att segregerade skolor var i strid med konstitutionen och därmed olagligt.

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har en sida tillägnad boken.

btemplates

0 kommentarer:

Skicka en kommentar